Българският представител Кристиан Костов завоюва заслужено място на финала на Евровизия 2017 с песента „Beautiful Mess”. Това стана ясно късно снощи, след втория полуфинал на тазгодишния песенен конкурс. В оспорвана конкуренция с участници от още 17 страни, той успя да изведе страната ни до решителния етап на 62-то издание на най-гледаното музикално събитие на Стария континент.

„Гордея се, че България е на финала и представям страната на най-голямата сцена в Европа. Искам да благодаря на целия екип, който стои зад мен - на БНТ, на Вирджиния Рекърдс, на Symphonics и на цялата армия от българи, които гласуваха за нашата песен. В момента се радвам на всичко, което ми се случва” – бяха думите на Кристиан, след като чу първо името на България в класирането.

Веднага след края на втория полуфинал бе изтеглен жребият за поредността на изпълненията на финала. Той отреди Кристиан да излезе на сцената на Евровизия във втората половина на стартовия ред под номер 25.

На големия финал ще се представят общо 26 държави. Освен България, това са: Украйна, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Молдова, Азербейджан, Гърция, Швеция, Португалия, Армения, Австралия, Кипър, Белгия, Беларус,  Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия и Австрия.

Ако се  намирате в една от изброените  държави, може да подкрепите българския представител. Важно е да гледате местната телевизия, която излъчва конкурса и да следите инструкциите за гласуване и телефоните, изписани на екрана. Телевотът започва след края на изпълнението на последната песен (Франция) и продължава 15 минути.
Кой канал излъчва шоуто във всяка страна ще откриете на сайта eurovision.bg. Гласуването за Кристиан се осъществява с изпращане на номер 25 като есемес на посочения от местната телевизия номер. Имате право да гласувате до 20 пъти от един мобилен номер. Цената на един SMS е различна за всяка държава. Възможно е да дадете гласа си и през безплатното мобилно приложение на Евровизия.
Кристиан Костов изпраща България на финала на Евровизия за трети път в историята на нашето участие в конкурса. Поли Генова вдигна високо летвата миналата година, когато класира България на 4-то място. Елица Тодорова и Стоян Янкулов  постигнаха първия успех за страната ни с 5-та позиция през 2007 година.

Кристиан Костов и българската делегация ще се завърнат от Киев в неделя (14 май). Веднага след това те ще вземат участие в коментарното студио на БНТ1, посветено на Евровизия 2017. Негови водещи са Боряна Граматикова и Драгомир Драганов и ще започне в 13:00 часа.


Българската национална телевизия ще даде възможност на българските медии да се срещнат с Кристиан Костов, часове след пристигането си в България. Пресконференцията ще се проведе в неделя от 14:00 часа в Судио 5 на БНТ на ул. „Сан Стефано” 29. Моля предварително да потвърдите присъствието си като изпратите трите си имена на e-mail: m.mladenova@bnt.bg или на телефон 0889 822 254. На посочените координати можете да заявите и желание да присъствате по време на коментарното студио, което ще се проведе на живо от Студио 3.

Гледайте финала на Евровизия 2017 в събота (13 май)  от 22:00 часа
на живо по БНТ1 и БНТ HD и коментарното студио „Евровизия”, веднага след края на конкурса по БНТ1!