"Най-добрият филм на годината“
Rolling Stone


·         Саундтракът към филма „ROMA“ излиза на физически носител на 18-ти януари, 2019
·         Дигиталната версия на албума е налична във всички платформи за даунлод и стрийминг от 14-ти декември, 2018г.

    Емоционален саундтрак, който позволява на Мексико от 70-те години на миналия век да се слее със съвременния свят

На 18.01.2019г. (петък), Sony Music, Netflix, Participant Media и Esperanto Filmoj представят оригиналния саундтрак към филма „ROMA“ на физически носител (CD). У нас албумът се издава в деня на световната премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Music и ще бъде наличен в онлайн магазина, www.musicmall.bg, http://www.musicmall.bg/product.php?id=4314

Дигиталната версия на саундтрака излезе във всички платформи на 14.12.2018., денят, в който се състоя премиерата на филма в Netflix.

Селектиран от режисьора Алфонсо Куарон и музикалните продуценти на албума Lynn Fainchtein и Randall Poster, саундтракът към „ROMA“ ни пренася в звуковата среда на Мексико от 70-те години на миналия век, когато популярната радиостанция XEW, излъчва англоезична поп и рок музика, и междувременно лансира новата вълна от местни изпълнители като José José, Juan Gabriel и Rigo Tovar, превърнали се днес в икони на мексиканската и латиноамериканската музика изобщо. Музиката в саундтрака към „ROMA“ илюстрира жанровото разнообразие от онези години: от рока като зараждащия се символ на контракултурата, през фестивала Авандаро,до горещите латино/тропикал ритми, белязали десетилетието.

Тази емоционална музикална компилация сама по себе си разказва истории за Мексико от онези години. Страна, изживяваща социално-политически и културни процеси, която се колебае между импулса на промяната и съпротивата срещу нея. Саундтракът е музикална мозайка, съставена от множество елементи, които се срещат и допълват в сблъсък между миналото и възможността за едно различно бъдеще.

„ROMA“, най-новият проект на режисьора Алфонсо Куарон, е определян от критиците като един от най-добрите филми не само на 2018-та година, но и през последното десетилетие. „ROMA“ разказва за Мексико Сити през 70-те години на миналия век и проследява историята на семейство от средната класа, на фона на страна, тресяща се от вътрешни социално-политически конфликти. Действието се развива в квартала „Рома“, откъдето идва и заглавието на лентата. Вдъхновен от спомените на самия режисьор, който израства в подобен квартал през 60-те и 70-те години, Куарон определя филма като „най-личният, който някога е правил“.

„ROMA“ е първият мексикански филм спечелил наградата „Златен лъв“ на Кинофестивала във Венеция; продукцията на Netflix е и големият победител на наградите „Изборът на критиците“, след като спечели четири отличия за „Най-добър филм“ и „Най-добър чуждоезичен филм“, а Алфонсо Куарон беше награден в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра кинематография“ ; преди дни, филмът спечели две награди „Златен глобус“ за режисура и най-добър чуждестранен филм ;  филмът спечели и редица награди на филмови асоциации, а през декември стана ясно, че шедьовърът на Куарон е сред разширения списък с номинации в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ за предстоящата церемония на наградите Оскар, която ще се проведе на 24/02.

Roma: Original Soundtrack - съдържание:

1. Te He Prometido - Leo Dan
2. Más Bonita Que Ninguna - Rocío Dúrcal 
3. No Tengo Dinero - Juan Gabriel
4. La Nave del Olvido - José José
5. Gracias - Rigo Tovar
6. Sombras - Javier Solís
7. Yellow River - Christie
8. I Don’t Know How to Love Him - Yvonne Elliman
9. Corazón de Melón - Orquesta Pérez Prado 
10. Los Ojos de Pancha -Trío Chicontepec
11. Mammy Blue -  Roger Whittaker
12. Those Were The Days - Ray Conniff & The Singers
13. La Casa del Sol Naciente - Javier Bátiz
14. Ciudad Perdida - La Revolución de Emiliano Zapata
15. Vamos a Platicar - Los Socios del Ritmo 
16. Mi Corazón Es un Gitano - Lupita D'Alessio
17. Cuando Me Enamoro (Quando M'Innamoro) - Angélica María
18. Mar y Espuma -  Acapulco Tropical
19. La Suegra - Elbert Moguel y Los Strwck