Днес, 05.03, е премиерата на най-новата песен на дует Ритон„Счупеното носи щастие“. Сингълът излиза едновременно в ефира и във всички дигитални платформи, https://orcd.co/schupenotonosishtastie. „Счупеното носи щастие” е неочакван „подарък“ за Здравко и Катя, който получават преди няколко месеца от непознат композитор, благодарение на социалните мрежи. Песента е създадена специално за тях от Тасе Шарков, който решава да я изпрати в един от официалните профили на дуета.

„Още при първото изсвирване на пиано се влюбихме в мелодията на „Счупеното носи щастие“. В комбинация с текста, стана истински наша песен“– споделя Здравко.„Най-голямата проверка за „Счупеното носи щастие” беше, когато я изпълнихме за първи път на живо на последния ни концерт в зала 1 на НДК. Реакцията на публиката към една съвсем нова и никога нечувана песен, беше невероятна. Не очаквахме този взрив от аплодисменти, който получихме за нея.“, допълва Катя.

„Счупеното носи щастие” е по стихове на Росен Димитров, а аранжиментът е дело на Алекс Нушев. Новият сингъл „Счупеното носи щастие” ще бъде част от предстоящия студиен албум на звездния дует, който ще излезе до края на годината. Видео с концертна версия на песента е налично в канала на артистите в YouTube тук, https://youtu.be/56k2V_Bf3Lg

Пътят, по който песента „Счупеното носи щастие” достига до Катя и Здравко, ги вдъхновява да потърсят нови непознати автори. Дуетът кани всички творци, които имат желание да изпратят свои авторски демо записи, съдържащи оригинални музикални композиции и/или текстове на имейл адрес duetriton@abv.bg или в официалния им профил във Facebook, https://www.facebook.com/riton.net. Някои от песните могат да влязат в предстоящия албум на „Ритон“. Крайният срок за изпращане на композиции/текстове е 31.05.

„Разнообразието в последните ни студийни проекти се дължи освен на музикантите от нашия бенд, така и на свежите идеи от новите имена сред композиторите и текстописците, което ни радва особено много. Ето защо, сме отворени към различни музикални предложления“. – разказват Катя и Здравко.

***

За ДУЕТ РИТОН:

Дует „Ритон“ е сред най-успешните и емблематични имена в българската поп музика с  над 40-годишна кариера. Дуетът е създаден през 1975 г., докато Катя Михайлова и Здравко Желязков следват в Българската държавна консерватория.

Сред най-големите хитове на дуета са „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Изповед“,“Болка от любов“,“Сърце зад 3 врати“, „Прегърни ме“ и други. Дискографията на „Ритон“ включва 17 студийни и бест оф албума на CD, DVD, VHS и винил.

Дуетът има над 2500 концерта в България и зад граница.

По време на изключителната си кариера, дует „Ритон“ са отличени с множество награди, сред които 1-ва награда на публиката на конкурса „Menschen und Meer“, Рощок – 1983 г., 1-ва награда на конкурс, на ОИРТ, Хавана – 1985 г., 1-ва награда на Пролетния конкурс на Националното радио – 1988 г., Голямата награда с песента „Накъдето ми видят очите“, в конкурса „Мелодия на годината“ – 1989 г., Награда за цялостно творчество на „Арт-рок център“ – 1996 г., Голямата награда на журито, на „Златния Орфей“ – 1997 г., 1-ва награда на журито, на „Бургас и морето“ – 1997 г., 1-ва награда на журито, на „Златния Орфей“ – 1998 г., „Кристална лира“ за цялостно творчество от Съюза на музикалните дейци – 1998 г. и много други.