Колекцията “AMAZÔNIA” е налична за поръчки на CD и винил тук


Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarrе представя “Amazônia” – вълнуващ саундрак към новия проект на прочутия и награждаван фотограф и режисьор Sebastio Salgado. Jarre композира 52-минутната музикална колекция за Парижката филхармония, а освен класическата стерео версия, записва и специална бинаурална версия, достъпна в дигиталните платформи. Тя дава възможност на слушателите да изпитат цялостно и ненадминато звуково изживяване, благодарение на бинауралното аудио, което създава 3D съраунд звук, много по-близък до натуралния човешки слухов усет, когато се слуша през слушалки. Тази техника в проекта “Amazônia” е специално приложена, за да може слушателите да се почувстват наистина в сърцето на гората.

Слушайте тук


“Amazônia” представлява впечатляваща изложба, фокусирана върху бразилска Амазония, която съдържа над 200 фотографии на Sebastio Saldago. Популярният фотограф и режисьор  обикаля региона в рамките на 6 години, за да заснеме гората, реките, планините и хората, които живеят там. Звуковият акомпанимент на Jarre е симфоничен свят, комбиниращ електронна музика и оркестрийни инструменти, примесени със земни звуци, които пренасят зрителите на изложбата директно в Амазонска гора.

“Исках да избегна етномузикологичния подход и създаването на музика за фон. В Амазонска гора съществува измерение на номадизъм – движение от едно място към друго, от тъмнина към светлина, от нежна тишина към скрита заплаха. Изградих тази музика като средство от различни звукови предмети – органни, натурални, етнически, оркестрални и електронни елементи, които можем да чуем само в гора, през която преминаваме и оставяме зад нас, временни останки от време и пространство без край“, споделя Jean-Michel Jarre.

Избран за посланик на UNESCO през 1993 г., Jarre взима участие в редица забележителни проекти за толерантност и културен плурализъм, както и за защита на природата и околната среда. За проекта “Amazônia”, той активно се колаборира с научния екип на Етнографския музей в Женева (MEG), за да пресъздаде възможно най-реалните звуци на гората и хората, които я обитават.

Jarre обяснява: “За да представя вечното човешко присъствие в този величествен зелен океан, селектирах уникални звукови материали от ценните архиви на Музея на Етнографията в Женева. Композирах “Amazônia” на един дъх, ден и нощ, благодарение на красивите снимки, които се сменяха на луп пред очите ми, потапяйки се в тази необятна, позната и мистериозна, спокойна и притеснителна, величествена и уязвима… Тази пристрастяваща и фатална дрога. Гората на Sebastiao Salgado.

Изложбата “Amazônia” отваря врати в Парижката филхармония на 20-ти май, след което ще премине през няколко световни града – от Париж до Сао Пауло, през Рио Де Жанейро, Рим и Лондон. 

Локации

Paris - Philharmonie de Paris
Rome - Maxxi
Sao Paulo - SESC Pompeia
Rio de Janeiro - Museu Do Amanha
London - Science Museum

“Amazônia” на Jean-Michel Jarre излиза дигитално в стандартно и бинаурално аудио, както и на CD и винил.

Track list:
1. Amazônia, Pt. 1
2. Amazônia, Pt. 2
3. Amazônia, Pt. 3
4. Amazônia, Pt. 4
5. Amazônia, Pt. 5
6. Amazônia, Pt. 6
7. Amazônia, Pt. 7
8. Amazônia, Pt. 8
9. Amazônia, Pt. 9

За Jean-Michel Jarre
Френският композитор, изпълнител, продуцент, визионер, иноватор и посланик на културата Jean-Michel Jarre е световнопризнат като един от пионерите на електронната музика, благодарение на иновативния си подход към визуалните и високотехнологични постановки с електронна музика.

До момента Jarre е издал 21 студийни албума, с разпродадени над 85 милиона копия в цял свят и безброй награди и номинации. Jarre постава и рекорд в Книгата на Гинес за брой зрители на концертите си в няколко от най-емблематичните световни арени – 1 милион в Place de la Concorde в Париж (1979), 1.3 милиона в Хюстън, Тексас (1986), 2.5 милиона в Paris-La Défense (1990), 3.5 милиона в Москва (1997). Jarre е първият западен музикант, поканен за изпълнение в Китай след управлението на Mao, като е изпълнявал и в Пустинята Сахара, на Айфеловата кула, в мъртво море и на Великите египетски пирамиди. През 2021 г. отпразнува настъпването на Нова Година с единствен по рода си виртуален лайвстрийм концерт от Нотр Дам в Париж, който привлече над 75 милиона зрители от цял свят.  

Последвайте Jean-Michel Jarre:
Web | Facebook | Twitter | Instagram | Soundcloud